Ziekenhuis Geel breidt toepassing van virtual reality uit
Op de dienst spoedgevallen van Ziekenhuis Geel wordt de Virtual Reality (VR)-bril al langer ingezet om patiënten gerust te stellen en hun pijn te verminderen met minder medicatie. Recent nam ook cardioloog dr. Albu deze bril in gebruik tijdens ingrepen met lokale anesthesie.
De eerste resultaten zijn veelbelovend, want de toepassing biedt veel voordelen voor zowel de behandelende arts als de patiënt.
Het principe van een Virtual Reality (VR)-bril is simpel.
De bril neemt de patiënt mee in klank en beeld naar een rustgevende omgeving. Het is de bedoeling dat de patiënt meegesleept wordt en zich verliest in de ervaring. De oceaan. De ruimte. Een zonsopgang. De patiënt kiest zelf welke beelden hij of zij ziet. Uit onderzoek blijkt dat 82%van de patiënten minder stress ervaren bij het gebruik van de bril.
“In een snel veranderend zorglandschap is het belangrijk om als ziekenhuis voortdurend de eigen zorgprocessen in vraag te stellen om zo een hoge kwaliteit van zorg te kunnen blijven garanderen. Dit innovatief karakter is een onmiskenbaar stuk van het dna van Ziekenhuis Geel. Zo zijn we enkele jaren geleden gestart met het gebruik van Virtual Reality (VR)-brillen voor het verminderen van pijn tijdens een behandeling. Voornamelijk op de dienst spoedgevallen werden hiermee mooie resultaten gehaald. Daarom wilden we de toepassing graag uitbreiden naar andere diensten waar deze vorm van klinische hypnose ook een meerwaarde kon bieden,” vertelt Kevin Buyckx, stafmedewerker Innovatie/Zorg van Ziekenhuis Geel.
De dienst cardiologie sprong mee op de kar. Ondertussen plaatste dr. Albu, cardioloog bij Ziekenhuis Geel, al een aantal keer een pacemaker onder ‘digitale sedatie’, met ondersteuning van een VR-bril. “In november vorig jaar kwam een patiënte bij mij langs voor het plaatsen van een pacemaker. De dame in kwestie had een grote angst voor de procedure. Ik besprak met haar de mogelijkheid om voor een lokale anesthesie te kiezen in combinatie met een VR-bril,” legt dr. Albu uit.
“Ik kan het iedereen aanraden,” getuigt mevr. Agnes Gritl. “Ik voelde me helemaal ontspannen dankzij de rustgevende stem die vertelde hoe ik op mijn ademhaling moest letten. De piepgeluidjes in het OK verdwenen helemaal naar de achtergrond.”
“Door de patiënt van tevoren goed in te lichten, bereiken we de beste resultaten en kunnen we er ook effectief voor zorgen dat hij of zij zich helemaal verliest in de virtuele wereld en zo weinig mogelijk meekrijgt van de ingreep die gaande is” , besluit Kevin Buyckx.
Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de behandelende arts biedt de combinatie van lokale anesthesie en een VR-bril voordelen. Een ontspannen patiënt zorgt ervoor dat de arts sneller, beter en ononderbroken kan doorwerken. Dat resulteert doorgaans ook in een vlotter herstel.
“Die eerste ingreep was een groot succes en een goede kennismaking met deze toepassing. Ik bied dit ondertussen standaard aan patiënten die hiervoor openstaan,” aldus dr. Albu. Foto Ziekenhuis Geel/N.